Bagaimana untuk memindahkan kredit Indosat PortalEkonomi

Kredit kini telah menjadi keperluan utama, sering diperlukan bagaimana untuk memindahkan kredit Indosat , terutamanya untuk pengguna setianya. Sesungguhnya, Indosat sendiri adalah salah satu penyedia terkenal di Indonesia dan pastinya mempunyai banyak pengguna setia. Dan kini ia mempunyai warna baru, iaitu Indosat Ooredoo.

Untuk memberikan perkhidmatan maksimum kepada penggunanya, Indosat cuba yang terbaik. Seperti menyediakan pemindahan kredit antara pengguna indosat. Ini sangat penting jika sesuatu yang mendesak atau mendesak berlaku, jadi ia mengambil masa yang cepat dan tepat untuk menyelesaikan perkara itu.

Sesungguhnya, jika anda tidak berada dalam keadaan mendesak, anda boleh membeli kredit di kaunter  terdekat anda  atau membeli di juruwang pasar mini.  Sekiranya ia mendesak atau mungkin merasakan bahawa anda mempunyai  baki nominal yang besar  dan ingin berkongsi dengan rakan, ibu bapa dan orang dekat yang lain.

Ini boleh dilakukan dengan menghantar kredit antara pengguna. Apa yang dimaksudkan ialah   baki kredit anda  diberikan kepada pengguna lain dalam bentuk baki kredit. Jadi  baki yang dimiliki  secara berlebihan boleh menjadi lebih berguna untuk orang lain kemudian.  Menghantar kredit itu sendiri juga mempunyai beberapa syarat.

Memenuhi Keperluan Sebelum Mengetahui Cara Memindahkan Kredit Indosat

Beberapa syarat ini mesti dipenuhi supaya transaksi penghantaran  baki  yang lancar kemudian  tidak mempunyai masalah. Keadaan pertama ialah nombor yang digunakan untuk transaksi, sama ada pengirim atau penerima  baki mestilah dalam keadaan aktif. Jika nombor telah tamat tempoh tangguh atau tidak lagi aktif, transaksi tidak boleh diteruskan.

Yang kedua ialah sama ada pek permulaan penerima atau pengirim mesti berada dalam keadaan aktif selama sekurang-kurangnya 181 hari terlebih dahulu. Bilangan maksimum pemindahan setiap hari ialah 200 ribu, ia tidak boleh lebih daripada itu. Pengirim mesti mempunyai baki minimum 5 ribu selepas transaksi dibuat.

Sudah tentu, dengan transaksi pemindahan baki  antara pengguna, bayaran tambahan diperlukan, kos dalam  kaedah pemindahan kredit Indosat  ini adalah 600 rupiah. Oleh itu, pastikan sendiri  baki anda mil ikicukup jika digunakan untuk pemindahan. Untuk mengelakkan halangan semasa urus niaga kemudian.

Dalam transaksi ini, penerima juga akan meningkatkan tempoh aktif sehingga 30 hari. Peningkatan panjang tempoh aktif bergantung kepada baki nominal  yang telah dihantar oleh pengirim. Ambil mudah apabila penerima meningkatkan tempoh aktifnya, untuk pengirim, tempoh aktif tidak akan berkurangan walaupun nadi berkurangan.

Kelebihan transaksi ini ialah ia boleh dilakukan melalui individu dan lebih cepat jika anda mempunyai  kawan dengan  baki yang besar. Daripada perlu mencari kaunter nadi terdekat terlebih dahulu. Transaksi ini sendiri mempunyai 2 cara yang berbeza, 2 cara dijelaskan seperti berikut.

Cara Memindahkan Kredit Indosat melalui SMS

Cara pertama untuk memindahkan adalah menggunakan SMS atau ia boleh dipanggil mesej ringkas. Kaedah ini sememangnya mudah dilakukan dan kebanyakan orang yang sudah mempunyai telefon bimbit sudah biasa menggunakan sistem SMS. Langkah pertama yang diambil dalam pemindahan kredit ini ialah membuka menu SMS pada telefon anda.

Jika anda telah segera menaip mesej dengan format, Pindahkanpulsa (ruang) Nombor Mudah Alih Destinasi (ruang) Bilangan Pulsa yang anda ingin hantar. Contoh, Transferpulsa 081********** 35000. Semak dengan lebih teliti ke nombor destinasi supaya tiada ralat penulisan. Selepas itu hantar mesej ke nombor 151.

Tunggu beberapa saat untuk mendapatkan SMS yang berkaitan dengan transaksi untuk tujuan pengesahan. Jika anda telah menerima mesej balasan, akan ada nombor token di dalamnya. Sahkandengan membalas, OK(ruang) nombor token. Contoh: OK 1h23b, kemudian hantar. Kemudian  baki sepatutnyadihantar ke nombor destinasi.

Sahkan kepada penerima secara bebas untuk mengetahui sama ada baki telah diterima atau tidak. Biasanya ia tidak mengambil masa yang lama, hanya beberapa minit. Iaitu jika tiada gangguan atau penyelenggaraan di pihak pembekal. Transfer pulsa dengan pesanan ringkas telah berjaya dilakukan.

Cara Memindahkan Kredit Indosat melaluiKod USSD

Sebagai tambahan kepada mesej pendek, transaksi kredit bolehmelalui kod USSD atau UMB. Kod ini biasanya digunakan untuk menyemak baki terus melalui menu dail ke atas. Kaedah ini tidak kurang praktikal daripada cara sebelumnya. Perhatikan  bagaimana untuk memindahkan kredit Indosat kepada yang satu ini.

Cara  pertama  untuk memindahkan kredit Indosat adalah dengan membuka menu dail atau panggilan. Terdapat dua cara yang berbeza jika melalui dail ini, iaitu dibezakan untuk pek permulaan prabayar  dan pascabayar. Pertama, pada  kad prabayar, iaitu IM3 dan Mentari, anda boleh menaip nombor *123*7*2*2*3*1# atau anda juga boleh melalui *123*151#.

Sekiranya anda baru sahaja mengikuti arahan berikut, seperti taip 1 hingga ok / balas. Kemudian isikan nombor telefon bimbit penerima klik ok / balas, selepas itu isikan kredit nominal untuk dihantar dan klik ok / balas. Pilih 1 untuk mengesahkan dan transaksi selesai.

Ia tetap hanya menunggu sehingga nombor destinasi dan mengesahkan kepada penerima secara bebas. Jika untuk pengguna pascabayar Matrix Ooredoo Auto, nombor yang didail ialah *123*7*1*1*6*1# kemudian hubungi. Jika anda baru sahaja mengikuti langkah yang sama seperti langkah-langkah dalam prabayar sebelumnya.

Kadang-kadang kaedah ini mempunyai masalah dengan pembekal yang mempunyai tindak balas yang perlahan. Terdapat kelewatan dalam menerima pemberitahuan kejayaan atau kegagalan transaksi pemindahan kredit. Oleh itu, walaupun mudah dan praktikal, kadang-kadang anda perlu bersabar sedikit jika anda menggunakan kaedah ini.

Ingin memilih cara mendail menu panggilan atau SMS adalah pilihan anda. Pada asasnya, kedua-dua perkara adalah sama, hanya berbeza dalam proses. Mudah, cepat dan praktikal, tentu saja, boleh didapati dalam kedua-dua cara.

Cara Memindahkan Kredit Indosat kepada Penyedia Lain

Kedua-dua kaedah di atas bertujuan untuk rakan penyedia Indosat, kali ini ada cara untuk memindahkan kredit Indosat kepada penyedia lain. Walau bagaimanapun, pembekal lain yang menerima transaksi ini hanya terhad kepada pengguna Telkomsel, XL, 3 dan Axis. Ini dianggap mencukupi untuk memberikan kemudahan dalam transaksi penyedia yang berbeza.

Kaedah pertama untuk memindahkan kredit Indosat adalah transaksi pemindahan kredit Indosat dengan penyedia destinasi telkomsel. Iaitu dengan mendail melalui menu panggilan. Dengan menaip *123*5*8*3*3*3*1# dan selepas itu klik panggilan. Selepas itu, ikut arahan, seperti mengisi nombor destinasi ke nominal yang dihantar.

Semasa proses penghantaran, biasanya bagi pengguna penyedia lain terdapat gangguan dan kelewatan pemberitahuan atau pemberitahuan jika transaksi selesai. Oleh itu, pastikan anda bertanya kepada penerima kredit sama ada ia telah diterima atau meningkatkan baki kredit. Transaksi penyedia yang berbeza ini memerlukan lebih banyak kesabaran.

Sementara itu, untuk penghantaran kepada pembekal XL, 3 atau Axis, ia mestilah melalui kaedah pesanan ringkas. Iaitu dengan menghantar dengan kandungan mesej Transferpulsa (ruang) Nombor Destinasi (ruang) Kredit Nominal. Contoh Transferpulsa 089********* 30000. Seperti jalan melalui SMS di atas kemudian hantar ke nombor 151.

Kemudian tunggu jawapan sms untuk mengesahkan transaksi, jika ia telah diterima balasan dengan nombor token OK (ruang) dari sms balasan. Transaksi hantar dan pindahkan selesai. Ia tetap hanya untuk menunggu dan bertanya kepada penerima sama ada baki telah meningkat atau tidak.

Adalah mudah dan praktikal untuk tidak memindahkan kredit, sama ada dengan Indosat lain atau penyedia yang berbeza. Anda tidak perlu meninggalkan rumah untuk pergi ke kaunter atau pasar mini jika anda ingin membeli kredit. Manfaatkan baki rakan atau keluarga yang tinggal dan gunakan  kaedah pemindahan kredit Indosat di atas.

Selengkapnya

Originally posted 2022-07-11 18:16:00.