Gadgetinku: Cara Memindahkan Kredit Telkomsel

Bagaimana untuk memindahkan kredit Telkomsel kali  ini akan berguna apabila diperlukan dalam situasi mendesak atau mendesak.  Apabila anda tidak dapat keluar dari rumah atau ketika tengah malam di mana kaunter yang menjual kredit dan pasar mini ditutup. Penyelesaiannyaialah   menghantar kredit daripada rakan sekerja atau keluarga anda.

Transaksi telahdisediakan dari pembekal pek permulaan di Negara pada masa ini. Dengan kehadiran beberapa jenis jenama seperti Simpati, AS, dan LOOP. Transaksi ini  boleh dilakukan dengan cepat dan praktikal. Kerana kemudahan ini, kaedah ini dicari  oleh ramai orang.

Untuk menyediakan perkhidmatan lengkap kepada pelanggannya, Telkomsel menyediakan beberapa ciri untuk membantu memudahkan penghantaran ini. Di mana baki kredit daripada seseorang yang mempunyai lebih nominal boleh dihantar kepada pengguna yang memerlukan. Oleh itu, tidak perlu pergi jauh untuk mencari kaunter atau pasar mini.

Hanya minta bantuan rakan atau keluarga terdekat untuk menghantar baki ke nombor anda. Sudah tentu semua transakssaya memerlukan beberapa syarat peryang mesti diketahui terlebih dahulu. Serta dalam proses menghantar transaksi pada kad Telkomsel.  Perhatikan dan berhati-hati dengan keperluan berikut.

Keperluan Mandatori Sebelum Memulakan cara memindahkan kredit Telkomsel

Terdamenepuk beberapa keperluandan maklumat mesti diketahui oleh anda supaya transaksi kemudian dapat  dijalankan dengan lancar tanpa sebarang masalah.  Oleh itu, adalah penting untuk memberi perhatian kepada keperluan ini sebelum transaksi dibuat. Keperluan pertama ialah nombor pengirim mestilah sekurang-kurangnya 4 hari dalam tempoh aktifnya.

Pengirim pastinya dikehendaki berada dalam tempoh aktif tetapi  penerima baki boleh semasa tempoh tangguh.  Bilangan urus niaga boleh didapati dari 5 ribu hingga 1 juta setiap transaksi. Setiap  nombor itu sendiri terhad kepada maksimum  250 transaksi setiaphari.  Bagi penerima, tempoh aktif sendiri tidak terjejas.

Terutama bagi  penerima apabila ia berada di tengah-tengah tempoh tangguh,  mereka tidak boleh menggunakan  baki dari transaksi sebelum melanjutkan  tempoh aktif atau dengan   mengisi semula baki mereka sendiri. Jadi pada dasarnya penerima untuk dapat  menggunakan kredit dari pemindahan mesti terlebih dahulu dalam  tempoh aktif.

Jumlah kredit yang dihantar tidak menjejaskan jumlah penggunaan pengirim kemudian, yang hanya dikira   yuran pemindahan nominal. Untuk caj tertunda bergantung kepada jumlah baki  yang dihantar. Untuk jumlah 5000 hingga 19 ribu, beban  tambahan  sebanyak 1850 rupiah diberikan.

Dalam jumlah 20 ribu ke seterusnya akan dikenakan  bayaran sebanyak 2000. Oleh itu, pastikan baki  anda  mencukupi untuk menampung  beban bahan penghantaran tam kemudian. Supaya semasa urus niaga tidak ada kekurangan baki. Di samping itu, baki kredit selepas transaksi adalah sekurang-kurangnya 2000 ribu.

Berhati-hati mengira butiran dan keperluan di atas supaya proses transaksi tidak terhalang. Perhatikan kos setiap transaksi yang boleh dianggap tinggi, cuba menyesuaikan diri dengan  kredit nominal  yang dihantar, jangan terlalu kecil kerana yuran cajnya agak tinggi. Lakukan dengan  cekap  supaya tidak menjadi mewah.

Cara Memindahkan Kredit Telkomsel  Menggunakan Dail

Terdapat beberapa cara untuk memindahkan  kredit Telkomsel  , salah satunya adalah dengan memilih menu  panggilan  atau biasanya dipanggil dail. Dengan menggunakan menu ini, diharapkan ia dapat memberikan kemudahan dan praktikal. Sudah tentu, apabila tiada rangkaian internet dan sambungan, kaedah ini paling sesuai untuk digunakan.

Cara untuk memindahkan kredit Telkomsel  adalah dengan membuka menu panggilan dan mendail nombor *858# kemudian membuat panggilan. Pilih nombor untuk pemindahan kredit. Kemudian isikan nombor destinasi untuk penerima, jika anda telah mengisi jumlah baki  yang akan dihantar.  Selepas itu, tunggu proses penghantaran, sahkan kepada penerima.

Sama ada ia telah diterima atau tidak. Di samping itu, terdapat satu lagi kod dail  untuk menjalankan proses, iaitu melalui *858* nombor destinasi penghantaran*pemindahan nominal#. Kemudian tekan butang panggilan, contohnya *858 * 0810000000 * 45 #. Kemudian, mesej pengesahan akan ditulis   dengan  baki 45 ribu dihantar ke nombor 0810000000.

Pilih Ya kemudian ia telah diproses dan sahkan kepada penerima sama ada ia telah diterima atau tidak. Ia hanya cukup untuk menunggu seketika, tidak lama untuk menyelesaikan proses. Oleh itu, boleh dikatakan bahawa kaedah ini  praktikal dan cepat kerana ia boleh digunakan walaupun terdapat sambungan internet yang tersedia.

Cara Memindahkan Kredit Telkomsel Lewat SMS

Selain daripada  menu panggilan atau dail di atas, terdapat cara lain, iaitu melalui SMS atau Perkhidmatan Pesanan Ringkas. Kaedah ini sudah tentu juga memerlukan kos seperti proses pemindahan melalui dail. Ia hanya kaedah yang berbeza, perkara pertama yang perlu dilakukan ialah membuka menu SMS.

Jika ya, bagaimana untuk memindahkan  kredit Telkomsel  kemudian taip dalam lajur mesej dengan TPULSA (ruang) jumlah kredit dan hantar terus ke nombor telefon bimbit yang disediakan  oleh  keputusan  pemindahan kredit  kemudian.   Sebagai contoh, TPULSA 45 menghantar ke nombor 08100000000, yang bermaksud bahawa  pengirim akan menghantar 45 ribu kredit ke nombor 08100000000.

Jika ya , anda akan menerima mesej balasan mengenai pengesahan, jika betul dalam data yang tujuannya dan nominal, sahkan dengan membalas “YA”. Nombor tersebut akan berjaya dihantar kredit, juga pastikan dengan meminta penerima jika sejumlah baki telah diterima.

Kaedah  pemindahan kredit Telkomsel ini boleh digunakan untuk pengendali selain Loop, AS, dan Simpati.  Oleh itu, kaedah ini adalah satu-satunya cara  anda boleh menghantarnya ke nombor dengan pembekal yang berbeza. Sudah tentu, kemungkinan proses itu akan sedikit lebih lama daripada dengan rakan pembekal.

Kaedah ini juga tidak memerlukan rangkaian internet dan boleh dipanggil dengan cara lama juga. Hanya perlu membuka menu pesanan ringkas pada telefon pintar  anda  dan taip mengikut langkah-langkah di atas.  Jangan lupa untuk memberi perhatian kepada nombor  destinasi anda  supaya kemudian anda tidak salah apabila dipindahkan.

Cara Memindahkan Kredit Telkomsel  Menggunakan Aplikasi

Cara terakhir adalah cara terbaru dan terpenting. Iaitu, anda boleh berurus niaga dengan menghantar kredit melalui aplikasi khas untuk pengguna Telkomsel, iaitu MyTelkomsel. Sudah tentu kaedah ini memerlukan sambungan internet yang stabil. Langkah pertama yang mesti anda lakukan untuk memindahkan  kredit Telkomsel  adalah memasang aplikasi itu.

Anda boleh mencari aplikasi ini di Playstore atau Appstore telefon anda. Muat turun dan pasang pada telefon pintar anda, selepas itu anda  boleh log masuk. Jika anda tidak mempunyai akaun, anda boleh mendaftarkan  nombor Telkomsel  anda  terus dalam permohonan. Hanya lakukan beberapa langkah untuk mengesahkan bahawa akaun baru boleh digunakan.

Segera log masuk dan klik pilihan “Hantar Hadiah”, kemudian segera isikan nombor penerima kemudian. Selepas itu pilih menu “Kredit” dan pilih  jumlah  baki yang sesuai  . Sekiranya kemudian, jumlah kos akan disenaraikan yang akan ditolak pada baki yang anda miliki.

Oleh itu, pastikan baki tidak kurang apabila transaksi dibuat. Sekiranya langkah-langkah untuk menghantar kredit menggunakan aplikasi di atas telah selesai dan mengesahkan kepada penerima untuk memastikan penghantaran baki selesai. Kaedah ini dipanggil cara yang paling kontemporari daripada 2 cara di atas sebelum ini.

Menggunakan apa-apa cara yang penting matlamat pemindahan dicapai dan berjaya. Hanya menyesuaikan diri dengan keadaan dan situasi yang berterusan. Dan pastikan setiap transaksi nombor destinasi adalah betul supaya tidak menghantarnya salah kemudian. Oleh itu, memilih mana-mana kaedah pemindahan kredit  Telkomsel  tidak menjadi masalah.

Selengkapnya:

Originally posted 2022-07-11 18:16:45.