TEKNObgt: Cara Memindahkan OVO ke OVO Lain

OVO adalah sejenis e-wang yang terdapat di Indonesia, ada cara untuk memindahkan OVO ke  OVO rakan anda   atau orang lain. Sudah tentu, kewujudan teknologi e-wang atau wang elektronik akan memudahkan sistem pembayaran sedia ada. Kerana ia dianggap lebih praktikal dan cepat.

Kemudahan penggunaan wang elektronik boleh didapati jika anda hanya mempunyai baki yang mencukupi dan akaun e-wang. Bakinya sangat penting, sama seperti baki dalam kad atm. Baki dalam e-wang ini juga menentukan berapa banyak wang nominal yang disimpan di dalamnya.

Oleh itu, baki yang terkandung dalam akaun pengguna mesti dipertimbangkan, jika tidak, ia akan menjadi sia-sia kemudian. Oleh itu pengguna harus ingat dan semak baki yang ada secara berkala. Melaraskanbaki adalah sangat mudah, hanya buka aplikasi yang telah dipasang pada telefon pintar anda.

Terdapat begitu banyak kemudahan yang disediakan daripada menggunakan e-wang ini. Iaitu, pengguna juga boleh membuat pemindahan antara pengguna OVO. Tetapi anda perlu memenuhi beberapa syarat terlebih dahulu untuk dapat menikmati ciri-ciri ini. Di samping itu, jika baki pada akaun tidak mencukupi, anda mesti menambah terlebih dahulu.

Tambah nilai, sebelum mengetahui cara memindahkan OVO ke OVO

Sebelum anda membuat sebarang transaksi yang melibatkan e-wang, sudah tentu, sejumlah baki diperlukan untuk melakukannya. Tambah baki OVO dengan menambah nilai, terdapat banyak cara untuk menambah baki pada akaun OVO. Seperti melalui ATM bank, m-perbankan, kepada melalui juruwang yang telah bekerjasama sebelum ini dengan OVO.

Terdapat keperluan tambah nilai minimum, jika melalui akaun bank, ATM atau m-perbankan, biasanya terdapat nominal tambah nilai minimum sebanyak 10 ribu. Jika melalui salah seorang juruwang yang sebelum ini bekerjasama dengan OVO, biasanya tambah nilai minimum 50 ribu.

Bagaimana untuk memindahkan OVO ke OVO melaluitransaksi tambah nilai memerlukan bayaran tambahan untuk yuran pentadbiran. Tenang, kosnya tidak mahal, hanya seribu rupiah. Tetapi jika anda menambah nilai melalui pemandu Grab, yuran pentadbiran ini dikecualikan. Oleh itu, ingin menambah nilai di mana sahaja masih sama, bergantung pada  keselesaan anda.

Untuk langkah-langkah untuk menambah nilai melalui ATM bank, inilah caranya, masukkan kad atm anda ke dalam mesin atm terlebih dahulu. Pilih menu Pemindahan, pilih pindahkan ke bank lain. Jika anda telah memilih bank Nobu dan isikan ode 503 diikuti dengan nombor 9 + digit nombor telefon bimbit anda, contohnya 5039081*******.

Jika anda telah memilih nominal yang dikehendaki, anda akan dikenakan seribu rupiah. Dan tambah nilai minimum ialah 10 ribu, selepas itu menyelesaikan transaksi dengan mengikuti arahan seterusnya. Jika anda boleh menyemak akaun pada telefon pintar anda, sama ada baki telah dimasukkan dengan sewajarnya atau tidak.

Memenuhi Terma dan Cara Memindahkan OVO ke OVO

Jika langkah-langkah untuk menambah baki OVO telah dilakukan dan mencukupi dengan keperluan anda, perhatikan syarat-syarat apabila anda akan memindahkan OVO ke OVO. Sudah tentu, untuk memindahkan baki anda  ke baki OVO orang lain, anda mesti terlebih dahulu memenuhi keperluan. Keperluan utama ialah anda perlu menaik taraf.

Apa yang dimaksudkan dengan menaik taraf di sini adalah untuk menaik taraf akaun OVO anda  kepada OVO Premier. Supaya kemudian anda boleh mendapatkan ciri pemindahan ini dengan mudah dan cepat. Untuk menaik taraf dan mendapatkan ciri pemindahan baki ini, pengesahan mesti dilakukan terlebih dahulu. Jadi kad pengenalan dan foto anda diperlukan  kemudian.

Keperluan pertama untuk memindahkan OVO ke OVO adalahuntuk menyediakan identiti kad pengenalan dan kamera pada  telefon pintar anda, cuba gunakan kamera yang jelas untuk memudahkan peringkat pengesahan wajah. Langkah pertama dalam menaik taraf ialah memilih menu naik taraf dalam aplikasi anda. Jika anda telah memilih untuk menaik taraf dalam talian, ambil gambar kad  pengenalan anda yang jelas  .

Selepas itu, isikan nama biologi ibu anda, kemudian ambil gambar wajah dan kad pengenalan anda dengan memegangnya. Cuba untuk tidak mengaburkan foto dan ia mesti difokuskan dan jelas. Selepas itu, sahkan dan periksa kotak senarai semak terma dan syarat yang ada. Pilih proses dan teruskan untuk mengesahkan.

Pr oses pengesahan ini biasanya hanya untuk 24 jam paling lama. Oleh  itu, anda tidak perlu menunggu lama, apatah lagi boleh dilakukan hanya di rumah. Ini pasti akan memberikan kemudahan sendiri untuk penggunanya. Jika ia telah disahkan, akaun  anda  boleh digunakan untuk pemindahan.

Begini Cara Transfer OVO ke OVO

Terdapat beberapa langkah untukmemindahkan OVO ke OVO, yang mudah dan tidak mengambil masa yang lama. Iaitu, ia hanya memerlukan menaik taraf akaun kepada Premier dan sudah boleh membuat transaksi ini. Sudah tentu, sebelum membuat pemindahan, pastikan baki  anda  mencukupi mengikut keperluan anda.

Kerana ia tidak berguna untuk dinaik taraf kepada Perdana Menteri tetapi bakinya tidak mencukupi. Berikut adalah langkah-langkah dalam membuat transaksi pemindahan dari akaun anda  ke akaun lain.  Cara pertama untuk memindahkan OVO ke OVO  adalah dengan membuka aplikasi pada telefon pintar anda. Jika anda telah memilih menu pemindahan pada halaman utama dalam aplikasi.

Selepas itu, pilih untuk memindahkan kepada rakan pengguna, jika anda baru sahaja mengisi borang dengan nama atau nombor pengguna anda. Dalam langkah ini, perhatikan nombor atau nama yang anda isi, cuba untuk tidak membuat kesilapan. Untuk mengelakkan ini, ia juga disediakan untuk memilih kenalan.

Ini adalah untuk memudahkan jika pengguna destinasi pemindahan telah didaftarkan dalam kenalan telefon pintar anda. Selain lebih praktikal, ini adalah untuk memastikan bahawa nombor yang diisi adalah betul. Jika anda telah mengisi nominal untuk dipindahkan kemudian, jumlah minimum yang dipindahkan ialah 10 ribu.

Jika anda telah meneruskan proses seterusnya adalah kandungan mesej, di mana ini adalah pilihan. Ia boleh diisi atau tidak, untuk maklumat tambahan mengenai transaksi. Jika anda telah memilih teruskan dan pop timbul akan muncul mengenai maklumat transaksi. Apabila disahkan bahawa data itu betul dan sesuai tekan butang pemindahan.

Selepas itu ia hanya menunggu baki memasuki akaun penerima. Sahkan secara manual dengan penerima, sama ada baki telah diterima atau tidak. Biasanya jangan perlu tunggu dengan panjang baki masuk. Ia hanya mengambil masa beberapa minit selepas transaksi selesai, sama seperti pemindahan ATM biasa.

Yuran dari OVO ke Pemindahan OVO

Jika anda sudah memahami dan tahu bagaimana untuk memindahkan OVO ke OVO dan syarat-syarat yang mesti dipenuhi. Pada kesempatan ini, maklumat akan diberikan mengenai kos yang diperlukan untuk menjalankant ransaksi. Untuk transaksi antara pengguna dan akaun OVO yuran yang diperlukan adalah percuma.

Ini dilakukan supaya pengguna menjadi lebih selesa dalam menggunakan ciri-ciri yang terdapat dalam aplikasi ini. Tetapi ia berbeza jika pemindahan dibuat dari pengguna OVO ke akaun bank, terdapat bayaran untuk transaksi, iaitu 2500 rupiah setiap transaksi.

Oleh itu, pastikan baki yang anda miliki mencukupi supaya kemudian ia tidak akan kurang disebabkan oleh caj tambahan untuk transaksi. Ia sangat mudah dan pantas dengan kewujudan teknologi wang elektronik ini. Di Indonesia sendiri, teknologi ini telah disokong oleh banyak cawangan, sama ada makanan atau produk lain.

Selain lebih mudah dan cepat, penggunaan e-wang juga bertujuan untuk menjadikan transaksi kewangan lebih praktikal daripada sebelumnya. Hanya telefon pintar yang diperlukan, anda boleh membuat transaksi dengan cepat. Dengan kaedah pemindahan OVO ke OVO ini, diharapkan pengguna akan lebih selesa.

Selengkapnya:

Originally posted 2022-07-11 18:03:49.