Cara Mendaftar Kartu Telkomsel :GrosirBajuku

Kini  pemilik  kad SIM prabayar dikehendakimendaftar terlebih dahulu. Membuat kata kunci cara mendaftarkan  kad Telkomsel  juga dicari secara meluas oleh pengguna internet. Memandangkan sejak 2017, peraturan ini telah digunakan oleh kerajaan dengan syarat ia menggunakan  data NIK  dan nombor KK.

Sah untuk pelanggan baru dan sedia ada, peringkat pendaftaran ini  menggunakan langkah yang sama. Jika anda tidak menjalankan prosedur ini, sekatan yang diterima tidak dapat mengaktifkan nombor telefon. Itulah sebabnya ia mempunyai sifat wajib bagi sesiapa sahaja yang menggunakan kad SIM prabayar.

Termasuk pengguna nombor  Telkomsel, jika andahanya memberikan kad, anda mesti melakukan langkah ini. Tetapi jangan risau, ada  cara mudah untuk melakukannya. Sebelum kami menerangkan peringkat, berikut adalah beberapa perkara yang paling kerap ditanya yang berkaitan dengan cara mendaftarkan  kad Telkomsel.

5 Perkara Yang Perlu Difahami Mengenai Pendaftaran Kad Telkomsel

Perkara yang mesti difahami dan mesti diketahui sebelum mendaftar pada kad Telkomsel, seperti berikut:

 1. Sebab-sebab Di Sebalik Itu

Menurut Kementerian Kewangan dan Maklumat, keputusan pendaftaran itu diambil untuk memberi perlindungan  kepada pengguna yang menggunakan kad SIM prabayar. Memandangkan banyak mod penipuan seperti penipuan dan penipuan. Ia juga digunakan untuk menyokong Identiti Tunggal kebangsaan, salah satu kepentingan yang direka oleh kerajaan.

Kepentingan di atas sendiri bertujuan untuk menghubungkan identiti pemilik kadnya dengan data penduduk secara langsung. Caranya adalah untuk menyambungkan sistem pengendali selular dengan pangkalan data milik Dukcapil (Penduduk dan Perkhidmatan Pendaftaran Awam). Asas undang-undang itu sendiri adalah dalam Peraturan Menteri Komunikasi dan Informatik Nombor 14 tahun 2017.

 1. Pengganti Jika Anda Tidak Mempunyai E-KTP

Pengguna kad prabayar tidak perlu risau apabila mereka tidak mempunyai e-KTP. Kerana apa yang diperlukan adalah nombor identiti kebangsaan (NIK). Jadi ada pilihan lain untuk melihat nombor tersebut. Anda hanya boleh melihatnya dari kad keluarga (KK). Supaya semua orang boleh mendaftar kerana semua orang sudah mempunyai NIK.

 1. Privasi dan Keselamatan yang Dijamin

Sesetengah orang mungkin bimbang tentang masalah penyerahan NIK serta nombor KK. Tetapi kerajaan menjamin keselamatan data ini. Kerana semuanya pergi ke pelayan Dukcapil. Oleh itu, ia tidak akan dapat digunakan oleh  pengendali Telkomsel  atau lain-lain. Sekiranya terdapat kebocoran, ia boleh dikenakan sekatan jenayah.

 1. Bilangan Nombor untuk Satu Pengguna

Pada asasnya, data seseorang  boleh didaftarkan pada beberapa nombor. Tetapi masih ada syarat yang berlaku. Salah satunya ialah ia hanya dibenarkan untuk mendaftarkan tiga nombor khas yang k amu lakukan melalui SMS.  Ia dibenarkan melebihi tiga nombor, selagi  kaedah pendaftaran kad telkomsel  dilakukan di outlet secara langsung.

 1. Sekatan Jika Anda Tidak Melakukannya

Seperti yang telah kami jelaskan sebelum ini, terdapat sekatan jika anda tidak mendaftar dengan segera. Yang pertama ialah nombor telefon Telkomsel  tidak akan diaktifkan. Automatik semua panggilan, penggunaan internet, serta pemesejan tidak bolehrsecara langsung. Ini bermakna bahawa untuk digunakan, tahap ini sememangnya wajib  untuk anda lakukan.

Cara Mendaftar Kad Telkomsel  melalui SMS

Langkah pertama ini adalahyang paling lumpur ah dan paling sering digunakan, iaitu melalui SMS. Pertama, sudah tentu, anda mesti menyediakan KK dan KTP anda terlebih dahulu, ia juga boleh menjadi KK. Seterusnya, andaperlu membuka menu mesej pada telefon bimbit. Berikut adalah peringkat terperinci.

 1. Peringkat Khusus Pengguna Baru

Selepas menu mesej dibuka, mula-mula tulis format mesej REG(space)NIK#NomorKK#. Selepas berjaya menulisnya, kemudian hantar ke nombor 4444. Contohnya ialah REG 987654321#123456789# dan kemudian hantar ke 4444. Kemudian, mesej balasan akan diberikan oleh pengendali, jika pendaftaran berjaya diproses.

 1. Peringkat Khusus Pengguna Lama

Kaedah  mendaftarkan kad Telkomsel untuk  pengguna lama adalah format yang hampir sama. Anda hanya perlu menambah perkataan “ulang”. Format mesej yang mesti ditulis ialah REG (ruang) ULANGNIK#NomorKK#. Contohnya ialah REG ULANG987654321#123456789# dan kemudian juga hantar ke nombor yang sama, iaitu 4444.

Kemudian apabila kamu berjaya melakukan proses ini, ia akan mendapat mesej balasan. Tetapi ia juga mungkin bahawa proses itu telah gagal untuk beberapa sebab tertentu. Jika tahap ini tidak berfungsi atau gagal, kami akan menerangkan cara mengatasinya dalam perbincangan pada akhir  artikel berikut.

Anda memang dibenarkan menggunakan kaedah  pendaftaran kad Telkomsel pertama atau kedua  , terpulang kepada mana yang mudah.  Kemudian apabila proses itu lancar, kamu akan menerima  pemberitahuan. Tanda lain apabila berjaya ialah  kad Telkomsel prabayar  boleh digunakan untuk tujuan telefon, menghantar mesej, internet, dan keperluan lain.

Tahap Pendaftaran Mudah Melalui Laman Web Rasmi Telkomsel

Seterusnya adalah cara mendaftar melalui laman web.  Langkah kedua ini  juga  boleh dikatakan agak mudah.  Keperluanjuga  sama, iaitu NIK dan nombor KK. Adalah disyorkan untuk kamu yang mempunyai akses internet.  Berikut adalah peringkat pendaftaran melalui laman web rasmi dengan lebih terperinci.

 1. Pergi ke Laman Web Rasmi

Cara  pertama untuk mendaftarkan kad Telkomsel  yang perlu dilakukan ialah membuka  laman web rasmi Telkomsel, yang https://www. Telkomsel.com/. Kemudian buka menu yan gbernama re-register prabayar. Boleh juga menggunakan pilihan pergi terus ke laman web https://www. Telkomsel.com/en/prabayar pendaftaran supaya ia secara automatik dihalakan ke  menu  pendaftaran kad prabayar telkomsel.

 1. Isi Dokumen yang Diminta

Peringkat seterusnya ialah anda dikehendaki mengisi beberapa dokumen yang diminta. Dokumen ini termasuk nama, nombor kad keluarga, dan NIK. Di mana NIK juga dibenarkan diambil dari KTP atau kad keluarga. Pastikan semua dokumen yang diisi adalah betul, supaya peringkat pendaftaran  kemudian dapat diproses dengan lancar.

Kemudian selepas memilih perkataan “OK” maka terma dan syarat akan  dikenakan.  Pemilik kad boleh membacanya terlebih dahulu.  Kemudian, jika anda bersetuju dengan terma dan syarat, pilih pilihan “Setuju”. Selepas itu, peringkat pendaftaran melalui laman web ini akan berjaya apabilainstrumen yang diisi adalah  betul.

Sekiranya Pendaftaran Gagal, Cuba Cara Memperbaikinya Di Bawah

Menurut Kominfo sendiri, sebab mengapa pendaftaran  kad telkomsel  boleh gagal kerana beberapa perkara. Kemungkinan pertama ialah terdapat ralat berganda dalam data KTP dan nombor KK, menyebabkan ia disekat. Kemungkinan kedua adalah kesilapan apabila mengisi nombor dokumen peribadi milik pemohon untuk pendaftaran.

Kimpalan ketiga adalah nombor KK yang telah ditukar kepada yang baru kerana ia memindahkan kediamannya ke bandar lain. Sebab kegagalan terakhir mungkin nombor KK juga telah berubah, tetapi kerana ketua keluarga telah muncul sijil kematiannya. Sekiranya kegagalan berlaku kerana perkara di atas, mengatasinya dengan langkah ini

 1. Periksa semula format

Apabila ralat pertama berlaku, cuba semak semula bahawa data yang ditulis adalah betul. Jika nombor betul, lihat semula format yang dihantar. Pastikan format, nombor, dan huruf yang akan dihantar untuk pendaftaran semuanya betul.

 1. Cuba menghantar mesej sehingga lima percubaan

Apabila data betul, tetapi masih gagal, masih menghantar SMS sehingga lima percubaan. Selepasya jika data betul, pengendali akan menghantar balasan. Selepas itu,  nombor Telkomsel anda  akan diaktifkan. Tidak perlu risau tentang kredit yang dikurangkan, kerana proses ini dijamin percuma.

 1. Tanya Saluran Keluar Secara Terus

Datang ke kedai Telkomsel  apabila pendaftaran terus  gagal, walaupun anda telah mencuba semua peringkat pendaftaran kad prabayar di atas.  Jangan lupa membawa dokumen, iaitu KTP dan KK. Anda kemudian akan diarahkan untuk membuat surat pernyataan bahawa data dan id entiti yang diisi adalah betul, selepas itu ia hanya diproses.

Maksudnya ialah  untuk digunakan,anda dikehendaki memilih salah satu  peringkat dalam pendaftaran Telkomsel ini  , anda boleh memilih melalui SMS atau  laman web rasmi. Pilih mana-mana peringkat yang paling praktikal dan pantas. Jangan lupa untuk sentiasa terperinci apabila mendaftar  untuk kad Telkomsel ini  , supaya ia akan berjaya kemudian.

Selengkapnya

Originally posted 2022-07-11 17:49:47.