Cara Perpanjang Pasport :RadarDetik

Tahun ini  bagaimana untuk melanjutkan pasport dalam talian dianggap lebih selamat. Memandangkan dalam beberapa bulan kebelakangan ini wabak Covid-19 memerlukan semua orang menghabiskan lebih banyak masa di rumah atau mengelakkan orang ramai. Oleh itu, menjaga pasport dalam talian kini adalah  pilihan yang tepat.

Malah beberapa ketika dahulu perkhidmatan itu juga ditolak. Walaupun kini  telah dibuka semula sejak 15 Jun 2020, tidak ada salahnya kamu yang ingin melanjutkannya secara dalam talian sahaja. Hanya dengan menutupibeberapa dokumen, Andatidak perlu melawane lagi.

Dokumen diminta sebagai syarat pembaharuan itu sendiri terdapat dua jenis, iaitu kad pengenalan elektronik dan pasport lama. Tetapi perlu diingat bahawa syarat-syarat hanya terpakai untuk keluaran 2009 atau lebih baru. Ia berbeza dalam output 2009 seb elum. Untuk menjadi lebih jelas, anda boleh memahami terma dan peringkat di bawah.

Ketahui masa yang tepat untuk memperbaharui pasport dan dokumen untuk disediakan

Perlu difahami bahawa pasport Indonesia umum tempoh  penguatkuasaannya adalah lima tahun selepas pertama pertama dikeluarkan. Selepas itu, andaboleh menggunakannya pada bila-bila masa dalam tempoh masa itu untuk melancong ke luar Indonesia. Sudah tentu, dengan syarat bahawa masih ada halaman yang tersisa untuk mengecap masuk dan keluar dari  negara tertentu.

Tetapi tidak disyorkan untuk mencari cara untuk melanjutkan pasport dalam talian dengan tepat tamat tempoh sah.  Sebabnya ialah  imigresen tidak membenarkan mereka yang tempoh sahnya kurang dari enam bulan. Oleh itu, jika anda tidak mahu dikekang oleh  peringkat imigresen semasa melancong ke luar negara, lanjutkan  enam bulan sebelum tamat tempoh.

Seperti yang dijelaskan pada mulanya, keperluan yang  diperlukan untuk melanjutkan boleh berbeza bergantung pada tahun penerbitan.  Terutama untuk penerbitan pada tahun 2009 dan selepas itu, dokumen perludisediakan hanya untuk kad pengenalan elektronik dan pasport lama. Sementara itu, dalam penerbitan sebelum tahun 2009, lebih banyak dokumen diperlukan.

Khususnya bagaimana untuk memanjangkan isu pasport dalam talian sebelum 2009 sendiri hampir sama apabila kamu membuat yang baru. Antaranya ialah kad pengenalan elektronik, kad keluarga, dan pasport lama. Kemudian sijil kelahiran dan huruf lain di mana nama penuh perujuk disenaraikan, tempat tarikh lahir, bersama dengan nama ibu bapa.

Terutama bagi warga asing yang telah menukar kewarganegaraan mereka kepada warganegara Indonesia, mereka juga memerlukan surat  kewarganegaraan Indonesia.  Terutama bagi individu yang telah menukar nama mereka, surat penentuan perubahan nama diperlukan  . Itulah perincian dokumen yang diperlukan untuk individu yang pasportnya dikeluarkan sebelum tahun 2009.

4 Langkah Pertama mengenai Cara Memanjangkan Pasport Dalam Talian , Anda Mesti Memasang Permohonan

Memilih cara memanjangkan pasport  dalam talian  menjadikan andatidak lagi perlu mendaftar. Walaupun kemudian ia masih perlu datangke pejabat imigresen untuk menjalankan pelbagai peringkat penting lain. Lebih terperinci, berikut adalah cara mudah, bermula dari memasang aplikasi terlebih dahulu hingga menyimpan bukti kod QR pendaftaran.

  1. Pasang Perkhidmatan Apk

Langkah pertama ialah terlebih dahulu memasang apk Perkhidmatan Pasport Dalam Talian pada peranti Android atau iOS.   Anda boleh memuat turunnya di App Store dan Gedung Google Play. Kemudian permohonan itu akan dipasang secara automatik kerana ia adalah pelepasan rasmi Ketua Pengarah Imigresen Kementerian HUKum dan Hak Asasi Manusia Republik Indonesia.

  1. Isi Borang

Langkah seterusnya ialah mengisi borang pada apk yang telah dipasang. Isikan semua dokumen yang telah disediakan oleh K AMU sebelum ini. Diingatkan untuk sentiasa berhati-hati dalam berbuat demikian. Supaya tiada kesilapan data atau dokumen kemudian boleh menyebabkan proses setiapperistiwatidak berjalan seperti yang sepatutnya.

  1. Jadual dan Lokasi Pejabat P ilih

Cara seterusnya  untuk melanjutkan pasport anda dalam talian adalah jangan lupa untuk memilih  lokasi pejabat imigresen. Sudah tentu, pilih pejabat terdekat dengan lokasi perujuk pada masa itu. Jangan lupa juga menyesuaikan jadual dengan masa lapang. Oleh itu, anda boleh menyelesaikan sesuatu, tanpa perlu risau tentang bertembung dengan jadual penting yang lain.

Anda juga dikehendaki mengisi bilangan orang yang akan memohon pelanjutan tersebut. Perujuk juga mesti memastikan bahawa terdapat kuota pendaftar yang mencukupi pada tarikh tersebut. Selepas peringkat pengisian ini selesai, perujuk boleh mengklik menu lanjutan untuk peringkat seterusnya.

  1. Jangan Lupa Simpan Bukti Pendaftaran

Apabila keseluruhan peringkat pendaftaran dan pengisian borang selesai, perujuk akan mendapat kod QR.  Kod ini adalah bukti bahawa kamu telah mendaftar untuk permohonan lanjutan. Simpan bukti ini supaya ia kemudiannya dapat ditunjukkan kepada pegawai di pejabat imigresen yang telah dipilih terlebih dahulu.

4 Langkah Cara Memperbaharui Pasport Anda Dalam Talian Seterusnya Inilah Bayaran yang Perlu Dibayar

Sebagai tambahan kepada peringkat di atas, terdapat peringkat lain yang mesti dilakukan, termasuk yang berikut:

  1. Lawati Pejabat Imigresen Seperti Yang Dijadualkan

Perujuk telah membuat jadual pendaftaran serta lokasi pejabatnya.  Cara seterusnya untuk melanjutkan pasport anda dalam talian adalah untuk tiba tepat pada masanya mengikut jadual. Jangan lupa membawa dokumen yang diperlukan. Juga pastikan andamemakai pakaian yang kemas, jika perlu formal. Jadi gambar pada  pasport terkini anda juga bagus.

  1. Tunjukkan Bukti Pendaftarannya

Perujuk juga  mesti  membawa bukti pendaftaran kod QR. Apabila tiba di pejabat imigresen, tunjukkan bukti ini kepada pegawai. Kemudian pegawai itu akan memberikan beberapa bentuk. Isi borang di mana ia akan diperiksa kemudian bersama-sama dengan keperluan yang  telah anda sediakan terlebih dahulu.

  1. Adakah Peringkat Temuduga

Sekiranya terdapat beberapabarisan, anda dikehendaki menunggu seketika sehingga peringkat temuduga. Selepas itu, tentu saja, anda akan diberi beberapa soalan dan teruskan dengan mengambil gambar. Anda juga akan mengambil setem cap jari anda. Seterusnya kamu hanya tunggu sehingga ia dipanggil lagi untuk peringkat seterusnya.

  1. Buat Bayaran dengan Bayaran Berikut

Cara terakhir untuk melanjutkan pasport anda dalam talian adalah dengan melengkapkan transaksi pembayaran.  Jumlah yang perlu dibayar akan berbeza bergantung kepada jenis pasport. Sebagai contoh, dalam paspor biasa dengan 24 halaman, julat kos ialah Rp100,000 hingga Rp200,000,-.  Berbeza pada 48 halaman, ia membelanjakan julat Rp300.000, – hingga Rp600.000,-.

Ia berbeza untuk e-pasport yang mempunyai 24 halaman, kosnya berkisar antara Rp350,000 hingga Rp800,000,-. Pada 48 halaman e-pasport berada dalam lingkungan Rp600.000, – sampai 1.200.000,-. Kemudian anda juga boleh didedahkan dengan bayaran perkhidmatan tambahan untuk menggunakan teknologi  sistem penerbitan berasaskan biometrik  pada e-pasport untuk IDR 55,000,-.

Kemudian, perujuk dikehendaki menunggu tempoh tiga hari bekerja sehingga    pasport ter yang baru dikemas kini  selesai. Perujuk boleh memilih untuk mengambil terus di pejabat imigresen atau dihantar ke rumah. Hanya pilih cara mana yang paling mudah, tetapi sudah tentu ia boleh dikenakan kos tambahan pada pilihan penghantaran ke rumah.

Cara Memperbaharui Pasport Tamat Tempoh

Jikaanda mempunyai  pasport  dengan tempoh sah yang telah tamat tempoh, tidak perlu risau kerana ia masih boleh dilanjutkan juga. Ini bermakna walaupun masa tamat tempoh sudah lebih daripada lima tahun selepas penerbitan pertamanya. Syarat-syarat yang diminta juga tidak jauh berbeza dengan yang disebutkan sebelumnya.

Keperluan perlu dilengkapkan sendiri termasuk salinan fotokopidan kad pengenalan asal. Seterusnya bawa juga pasport lama di mana ia mempunyai tikari tarikh sah. Kemudian kamu kemudian perlu melalui peringkat yang sama apabila melanjutkan pasport masih aktif. Ia boleh melalui perkhidmatan apk atau manual, iaitu melawat  pejabat imigresen.

Tahap ini memanjangkan tempoh sah itu sendiri adalah yang terbaru. Perlu juga diperhatikan bahawa tempoh sah khas untuk pasport  Indonesia telah dilanjutkan pada tahun 2020, iaitu hingga 10 tahun. Ini bermakna jika ia dilanjutkan sekarang, pasport  akan sah selama 10 tahun.

Perjalanan ke luar Indonesia memerlukan beberapa syarat, salah satunya adalah pasport. Oleh itu, pastikan pasport yang anda miliki sekurang-kurangnya sah selama sekurang-kurangnya 6 bulan agar tidak terhalang semasa proses imigresen. Anda hanya perlu memilih untuk menggunakan kaedah pembaharuan pasport dalam talian seperti yang kami jelaskan, atau hanya secara manual.

Selengkapnya

Originally posted 2022-07-11 17:47:10.