Cek Pulsa Kuota Indosat :TeknoWarta

Pastikan anda menyemak Kuota Indosat  anda dengan kerap. Dengan menyemak dengan kerap, perkara yang tidak diingini seperti kuota habis apabila digunakan akan dielakkan. Sebenarnya, kejadian ini tidak menjadi masalah jika penggunaan perkhidmatan internet hanya untuk keseronokan sambil bersantai.

Walau bagaimanapun, keadaan ini akan menjadi masalah besar jika perkhidmatan internet digunakan untuk tujuan penting seperti perniagaan dan sekolah. Jika ini berlaku apabila ia adalah perniagaan, mungkin pengguna akan merasa kurang bernasib baik dan pergi ke pengeluar lain. Jika ini berlaku semasa sekolah, anda mungkin dianggap tidak hadir oleh pensyarah atau guru.

Ini sememangnya merugikan memandangkan kedua-dua masalah akan mempunyai ekor panjang. Memeriksa kuota sendiri sebenarnya sangat mudah. Semua orang akan dapat menyemak kuota dengan sendirinya. Oleh itu, pastikan  anda menyemak  kuota Indosat anda  dengan kerap dan terus melakukannya secara konsisten.

Pelbagai Cara untuk Menyemak Kuota

Terdapat pelbagai cara yang boleh dilakukan untuk menyemak kuota. Seorang pengguna boleh memilih cara dia suka dirinya sendiri. Cara pertama ialah menggunakan ciri SMS. Apabila menggunakannya, tidak perlu risau tentang tarif. Kadar semakan melalui SMS adalah percuma supaya anda boleh melakukannya walaupun anda tidak mempunyai kredit.

Apabila anda menyemak  kuota Indosat anda  dengan kerap menggunakan SMS, anda perlu menghantar SMS terlebih dahulu ke 363. SMS itu sendiri hanya mengatakan penggunaan. Selepas penggunaan dihantar ke 363, pemberitahuan akan muncul menjelaskan baki pakej yang dimiliki oleh kad SIM.

Apabila menggunakan perkhidmatan SMS, terdapat kekurangan yang akan diperolehi. Kelemahannya terletak pada ketiadaan pemberitahuan mengenai tempoh aktif kad. Untuk mendapatkannya, cara lain boleh dipilih. Ia sangat disyorkan untuk melakukan pemeriksaan menggunakan dia USSD. Kaedah ini juga percuma jadi ia tidak memerlukan kredit.

Untuk menggunakannya, terdapat dua nombor untuk dipilih. Nombor pertama ialah *123# dan nombor kedua ialahlah *363#. Apabila memilih salah satu nombor ini, akan ada beberapa pilihan bersama dengan nombor tersebut. Untuk menyemak  kuota Indosat anda  dengan kerap, pilih nombor 7. Dengan cara ini, tempoh aktif kad juga akan kelihatan.

Kelemahan kaedah ini terletak pada sebilangan besar pilihan apabila melakukan dail USSD. Ini agak memakan masa jika anda keliru tentang memilih nombor tersebut. Untuk pilihan terakhir, pengguna boleh menggunakan aplikasi MyIm3. Kelemahan menggunakan aplikasi ini ialah akses tidak boleh dilakukan jika anda tidak mempunyai kuota.

Oleh itu, kuota perlu tersedia jika anda mahu menggunakannya. Mula-mula, muat turun aplikasi MyIm3 di playstore atau AppStore. Jika ia telah dimuat turun, ikut arahan sehingga anda diarahkan untuk memasukkan nombor Indosat peribadi anda  . Masukkan nombor dan semak kuota Indosat anda dengan kerap.

Cara Menambah Kuota

Aplikasi MyIm3 boleh digunakan untuk pelbagai tujuan. Sudah tentu, aplikasi ini juga dapat membantu anda dalam menambah kuota anda. Terdapat beberapa kelebihan apabila menambah kuota menggunakan aplikasi myIm3. Dalam permohonan itu, terdapat butiran lengkap semua pakej yang disediakan oleh pembekal.

Pelanggan boleh memilihnya mengikut keperluan mereka. Harga juga boleh didapati di sana. di samping itu, anda juga boleh menambah kuota anda walaupun anda tidak mempunyai stok kredit. Ini kerana, aplikasi myIm3 membolehkan pengguna membuat pembayaran dengan wang elektronik. Ini pastinya menjadikannya lebih mudah memandangkan penggunaan wang elektronik telah menjadi semakin popular di Indonesia.

Tetapi jika ia diisi, jangan lupa untuk menyemak kuota Indosat  anda dengan kerap. Selain menggunakan aplikasi myIm3, pengecasan juga boleh dilakukan menggunakan dail USSD. Kaedah ini juga sama dengan memeriksa kuota. Anda boleh menghubungi *123# atau *363#. Selepas mendail nombor, terdapat pilihan pelbagai pakej yang akan dipaparkan.

Pilih pakej mengikut keperluan. Jika anda telah menemui pakej yang sesuai, pastikan kredit mengikut jumlah yang ditentukan telah diisi. Jika anda tidak mempunyai stok kredit, anda tidak boleh menambah nilai seperti semasa menggunakan aplikasi MyIm3. Untuk cara terakhir, penambahan kuota juga boleh dilakukan melalui baucar kuota.

Baucar boleh didapati dari cawangan terdekat. Pilihan itu sendiri pasti berbeza-beza mengikut ketersediaan kedai tersebut. Sekiranya anda mahukan lebih banyak maklumat, pergi ke kedai rasmi dari Im3. Ketersediaan pakej jauh lebih lengkap daripada kedai biasa. Jika anda telah menemui baucar yang dikehendaki, masukkan kod ke dalam kad SIM.

Untuk memasukkannya, apabila *556*CodeVoucher# kemudian tekan OK. Pastikan kod baucar betul. Untuk menjadi jelas, anda boleh menggosok baucar sepenuhnya bersih. Baucar akan diaktifkan dengan serta-merta apabila pengisiannya betul. Jika anda telah masuk, jangan lupa untuk menyemak kuota Indosat  anda dengan kerap.

Sebab Mengapa Anda Perlu Menggunakan Indosat

Sebab pertama mengapa anda harus menggunakan Indosat terletak pada keluasan rangkaiannya. Bukan sahaja di bandar-bandar besar, keluasan rangkaian merangkumi kawasan terpencil. Di samping itu, kekuatan isyarat juga sangat sekata. Ini menjadikan pengguna akan berasa sangat selesa kerana mereka tidak merasakan masalah isyarat naik dan turun.

Satu lagi kelebihan Indosat Ooredoo terletak pada kewujudan ciri yang dipanggil peralihan data. Apabila  menyemak kuota Indosat anda  dengan kerap, sangat tidak selesa jika jumlahnya masih besar semasa masa hampir habis. Ini menjadikan kuota akan dibazirkan dan tidak boleh digunakan.

Kewujudan peralihan data akan menyelesaikan masalah itu. Apabila ciri digunakan, pengguna boleh mengalihkan baki kuota yang tersedia ke tempoh seterusnya. Dengan itu, kebimbangan yang tinggal masih banyak apabila masa sudah tiba tidak lagi perlu ada. Jangan lupa juga tentang kewujudan perkhidmatan penstriman percuma.

Sekarang, terdapat peralihan dalam faedah mempunyai telefon bimbit. Bukan sahaja untuk berkomunikasi, kewujudannya boleh digunakan untuk pelbagai tujuan. Salah satu minatnya ialah melihat filem atau mendengar lagu. Sudah ada banyak perkhidmatan berbayar untuk perkara ini seperti spotify dan aliran.

Apabila menggunakan Indosat Ooredoo, pelanggan boleh menonton filem secara percuma atau mendengar lagu secara percuma. Ini kerana Indosat ooredoo menjadikan penggunaan iflix percuma untuk semua penggunanya. Bagi anda yang mempunyai hobi ini mesti dibuat selesa apabila menggunakannya.

Hubungi Pusat Panggilan untuk Pelbagai Perkhidmatan

Pastikan anda menggunakan Indosat dan semak  kuota Indosat anda  dengan kerap. Dengan itu, semua kelebihan akan diperolehi. Tetapi jika ada masalah, jangan teragak-agak untuk menghubungi pusat panggilan.  Pusat panggilan Indosat sendiri boleh didapati di beberapa nombor. Nombor pertama ialah 185.

Penggunaan nombor tersebut dibayar untuk semua pengguna. Sekiranya anda mahukan yang percuma, anda boleh menghubungi 186. Jika anda menggunakan talian tetap untuk menghubungi pusat panggilan, kedua-dua nombor tersebut tidak akan dapat dihubungi. Untuk menghubunginya menggunakan talian tetap, terdapat dua pilihan nombor yang disediakan.

Pilihan pertamanya ialah 021-3000-3000. Sekiranya nombor itu sibuk, hubungi 021-5438-8888. Memanggil kedua-dua nombor menggunakan talian tetap akan menjadi sangat berfaedah kerana kadarnya jauh lebih murah daripada kadar st r anda.

Di Indonesia, terdapat banyak pembekal yang boleh dipilih oleh pengguna. Sudah tentu, setiap pembekal mempunyai kelebihan dan kekurangannya sendiri. Tetapi jika anda memerlukan kualiti yang terbukti, pastikan anda menggunakan Indosat. Untuk terus selesa semasa menggunakannya, jangan lupa untuk menyemak  kuota Indosat anda  dengan kerap.

Baca Juga

Originally posted 2022-07-11 18:26:13.